Zlozvyky v stravovaní Slovákov: Čoho by sme sa podľa gastroenterológov mali vyvarovať?
Každý z nás má zaužívané určité návyky, ktoré vykonáva počas dňa. Ranná káva s cigaretou namiesto raňajok, relaxačný spánok po obede či pohárik tvrdého alkoholu na pekné sny. Maličkosti, ktoré pre nás fungujú ako bodka za jedlom či dvojbodka pred jedlom. Nie každá zaužívaná rutina je ale priaznivá pre naše trávenie.
Nepravidelné jedenie
Odborníci už desaťročia upozorňujú na fakt, že pravidelná konzumácia jedál podporuje zdravie. Dnešná rýchla doba nás však núti zvyšovať životné tempo, a tak máme pocit, že nič nestíhame. Mnohí z nás preto zo svojho nabitého denného plánu vynechávajú práve jedlo. Výskumy preukázali, že ženy najčastejšie vynechávajú raňajky. Muži, naopak, nestíhajú obedy či večere. Podľa gastroenterológa Miloša Bubána treba jesť vtedy, keď je človek aktívny nielen fyzicky, ale aj psychicky. Taktiež nie je dobré vynechávať jedlá počas dňa, pretože energiu vášmu organizmu dodávate nepravidelne. Pravidelné jedenie malých množstiev zabezpečuje stabilnú hladinu krvného cukru, a tak predchádza veľkému pocitu hladu či prejedaniu. Veľkou chybou je podľa doktora Bubána aj jedenie pred spánkom. Jedlo by ste nemali konzumovať približne tri hodiny pred uložením do postele. Pri tomto zlozvyku dochádza nielen k priberaniu, ale môžete si privodiť aj pálenie záhy. MUDr. Juríček dopĺňa, že okrem pravidelnosti jedenia je dôležitý aj pravidelný príjem tekutín a minerálnych látok. Obaja odborníci sa zhodujú, že je dôležité rozložiť si príjem tekutín počas celého dňa, piť radšej pred jedlom ako po ňom a nezabúdať ani na pitie minerálnych vôd, vďaka ktorým doplníte stratené minerálne látky.
Zanedbávanie príjmu tekutín
Na tému vplyvu hydratácie na organizmus boli vykonané mnohé prieskumy, no napriek tomu ide stále o zanedbávanú a podceňovanú tému. Je však isté, že bez vody a prijatých minerálnych látok sa naše telo nebude mať dobre. Prijatie adekvátneho množstva tekutín pomáha regulovať pohyby čriev, predchádza zápche a v kombinácii so žalúdočnými kyselinami a enzýmami rozkladá potravu. Aby jedlo prešlo naším tráviacim systémom, potrebuje telo čerpať všetky dostupné tekutiny. Ak ich v našom tele nie je dostatok, výsledkom môže byť pomalé trávenie, zápcha alebo nadúvanie. V dlhších obdobiach dehydratácie sa môžu objaviť žalúdočné vredy alebo problémy s refluxom. Obaja odborníci sa zhodujú v tom, že trávenie zlepšuje aj častejšie pitie prírodných minerálnych vôd. Napríklad tradičná minerálna voda Budiš vďaka obsahu hydrogenuhličitanov a síranov okrem iných zdravotných benefitov priaznivo pôsobí aj na tráviaci systém, zlepšuje pohyblivosť čriev, a teda bráni zápche, ktorá býva častou poruchou tráviaceho traktu. Doktor Bubán upozorňuje, že by sme nemali piť až pri pocite smädu. Pravidelný celodenný príjem tekutín je alfou a omegou. V letných mesiacoch či fyzickom výkone je potrebné zvýšiť jeho príjem. Chybou tiež je, že mnoho ľudí prijíma tekutiny, ktoré majú vysoký obsah cukru či kofeínu. Tieto nápoje však podľa odborníkov nemôžeme rátať medzi normálny príjem tekutín. Sladené, sýtené nápoje s kofeínom či alkohol by sme preto mali vymeniť za prírodnú minerálnu vodu. Pitný režim si vieme doplniť aj slovenskou minerálnou vodou Budiš, ktorá ako prírodný iónový nápoj rýchlejšie dopĺňa stratené minerálne látky potrebné na fungovanie organizmu.
Fajčenie po jedle
Množstvo fajčiarov si po dobrom jedle okamžite dopraje cigaretu v presvedčení, že sa im zrýchli trávenie. To, že fajčenie je samo o sebe nebezpečným zlozvykom, vie asi každý. Mimoriadne nebezpečné je ale fajčenie po jedle. Jediná cigareta má v tomto prípade rovnaký účinok ako 10 cigariet naraz. Navyše, negatívne vplýva aj na náš metabolický systém. Doktor Juríček upozorňuje, že fajčenie a alkohol v kombinácii s už aj tak ťažkou slovenskou kuchyňou sú najčastejšie spúšťače vzniku pankreatitídy, ale aj rakoviny pankreasu.
Málo pestrej stravy a hltavé jedenie
Sto miliard baktérií, z ktorých sa skladá mikroflóra tráviaceho systému, treba veľmi starostlivo rozmaznávať. Majú totiž vplyv nielen na psychiku, ale aj na našu hmotnosť či imunitný systém. Podľa doktora Bubána sa na Slovensku veľa ľudí, hlavne mladých, stravuje v rýchlom občerstvení, konzumuje nekvalitné veci, veľa cukru alebo veľa mastného. Do nášho jedálneho lístka by sme preto mali zaradiť ryby, olejnaté semená a orechy bohaté na omega-3 mastné kyseliny, ktoré bojujú proti zápalom a vyrovnávajú nepriepustnosť čriev. Na zoznam patrí aj ryža, celozrnné pečivo, čo najviac zeleniny a ovocia, strukoviny, ktoré sú bohaté na vlákninu, vajíčka, mliečne výrobky a množstvo tekutín. Zlozvykom, ktorý si mylne zamieňame za pýchu, je zjesť všetko, čo je na tanieri, nech je porcia akákoľvek veľká. Doktor Bubán radí, aby ste sa pri konzumácii vyhýbali rýchlemu a hltavému jedeniu. Jedlo je dôležité dostatočne premiešať slinami a dobre spracované ho posunúť cez pažerák do žalúdka.
Ťažkosti so stolicou a črevné sprchy
Gastroenterológovia bijú na poplach, že množstvo ľudí funguje v stave sústavného sebapozorovania. Aj preto sa v populácii tak často vyskytuje syndróm dráždivého čreva. Pacienti sú precitlivení, napätí, úzkostliví, a to sa prejavuje najmä v podobe tráviacich ťažkostí a črevných problémov. Pozor by sme mali dať na črevné sprchy. Tie sľubujú, že mechanicky očistia sliznice a steny hrubého čreva od nánosov a môžu uľaviť pri problémoch so zápchami. Podľa doktora Juríčka je veľmi častý mýtus, že sa črevá znečisťujú podobne ako odpadové rúry. Na steny sa prichytia nečistoty a môžu zapchať črevo. Preto je vraj potrebná črevná sprcha na odstránenie niekoľkoročných usadenín. Zabúda sa však na to, že zdravé črevo je geniálny orgán, ktorý je na rozdiel od odpadovej rúry živý. Má schopnosť stáleho samočistenia, a tak na správnu funkciu čreva je nutná len správna životospráva vrátane stravy a dostatku tekutín. Správny pitný režim, ktorý priaznivo pôsobí na trávenie, je podľa oboch odborníkov základom vnútornej rovnováhy tela.